En mann soms smiler, nisse, juletre.

97-åring spurte om lov til å kysse Ivar

I Harstad får sykehjemsbeboere være med på kjøreturer. Det skaper dobbel glede. – Jeg føler jeg gjør folk glade. Kjøreturene er som medisin for dem og medisin for meg.

Publisert 26. des. 2017 Tekst: Kristine Askvik

I Harstad får sykehjemsbeboere være med på kjøreturer. Det skaper dobbel glede.

– Jeg føler jeg gjør folk glade. Kjøreturene er som medisin for dem og medisin for meg. Ett eksempel var ei dame på 97 år. Hun var litt urolig for om det kunne bli en bra opplevelse for henne. Etter turen så hun på meg og sa: “Kainn æ få kjøsse dæ”? Jeg la kinnet borttil og hun kysset meg på kinnet, sier Ivar Nilsen.

Fra sykehjem og ut i byen
Han er en av de frivillige sjåførene som deltar i prosjektet Meningsfulle bilturer i Harstad kommune. Hovedmålet med prosjektet er å gi beboere på eldreinstitusjoner i kommunen mulighet til å delta på bilturer.

Turene skal gi dem innsikt i samfunnsendringer, styrket sosialt fellesskap og kulturelle opplevelser. Prosjektet gjennomføres med kommunale biler og frivillige sjåfører.

En rekke personer foran en bil.

– Jeg opplever at beboerne får fine opplevelser. I halvannen time kjører vi forskjellige ruter. De får se nytt i byen, julegatene pyntet og vi kjører forbi der folk har bodd eller arbeidet. Å kjøre tur med beboerne på institusjonene for eldre er bare en glede. Det er et flott oppdrag for en frivillig, sier Nilsen.

– Flott tilbud
Ass. avdelingsleder Erika Ramberg Killeengren og hoved-livsgledeansvarlig Tone Johansen ved Bergseng Bosenter forteller at senterets beboere er ivrige til å melde seg på på kjøreturene.

– Tilbakemeldingene fra beboerne er at det er et flott tilbud for å komme seg ut å se seg litt rundt omkring i byen og plasser hvor en ellers ikke kommer seg til. Det har skjedd en del i byen i forhold til bygninger og nye veier, så de synes det har vært flott å se utviklingen.

To ansatte ved sykehjem holder parole.

MERKER STOR INTERESSE: Ass. avdelingsleder Erika Ramberg Killeengren og hoved-livsgledeansvarlig Tone Johansen ved Bergseng Bosenter ser at tilbudet er populært.

Mange frivillige meldte seg
Ivar Nilsen er pensjonist og en av rundt ti frivillige sjåfører i prosjektet i Harstad. Flere ønsker å være med. Totalt har 60 personer meldt seg som frivillige i kommunen siden våren 2017.

Prosjektet er utviklet av og ledes av frivillighetskoordinator Terje Olsen i Harstad kommune. Olsen gikk på utdanningen Frivillighetskoordinering – eldreomsorg ved Verdighetsenteret.

Alle som tar utdanningen, utarbeider et prosjekt som de ønsker å starte opp ved sin arbeidsplass eller i sin kommune. Olsen oppdaget at kommunen hadde tre store biler som sto ledig på ettermiddager og kvelder.

– Ubrukt ressurs
– Det var jo en lavthengende frukt. Denne ubrukte ressursen må vi få tatt i bruk, tenkte jeg, sier Olsen.

Han valgte derfor å starte opp Meningsfulle bilturer som sitt prosjekt.

To ni-setere og en åtte-seter har nå fått mer rulletid. Våren 2017 kjørte han og kolleger testturer, og sommeren 2017 startet prosjektet for fullt. Han har fått mange gode tilbakemeldinger fra både sykehjemsbeboere og frivillige.

– Folk er veldig glad og fornøyd. Det er fint for oss å se, sier Olsen.

Turene har gått mest om sommeren og tidlig på høsten. Nå starter turene opp igjen når mørketida er over. I mellomtiden er det blitt noen turer til kjøpesentre for å kjenne på julestemning og gå på kafé.

Med på turene er én ansatte fra institusjonen, i tillegg til den frivillige sjåføren. Turene er tilpasset beboere som klarer å komme seg inn og utav bilen på egenhånd.

– Der bodde kjæresten min
– Vi har tatt beboerne med på turer slik at de har fått anledning til å se seg rundt i kjente områder. Der har jeg bodde, eller der bodde kjæresten min, utbryter noen, forteller Olsen.

Prosjektet er forankret i Harstad Kommunes Frivillighetsstrategi i eldreomsorgen. Strategiens hovedmål er «Økt målbar trivsel og helse for beboere og ansatte i sykehjem gjennom økt frivillighet og tydeligere oppmerksomhet på aktiviteter og oppgaver som gir større livsverdi og bedre mental og fysisk helse.» Strategien er ankerfestet i nasjonale føringer.

Fellesskap og frisk luft
Prosjektet skal gi kombinasjonen av opplevelse, fellesskap, frisk luft og informativt påfyll om lokalsamfunnet.

– For å få dette til må det etableres en struktur som har i seg biler, bemanning og forutsigbarhet gjennom planlegging. Institusjonene har meldt interesse for å følge opp gjennom påmeldinger og evalueringer med beboere, sier Olsen.