Arendalsuka 2024: Hva slags samfunn vil du bli gammel i?
Arendalsuka 2024 er til endes og vi har sammen med tre andre organisasjoner opprettet Aldringsteltet – nettopp for å sette søkelyset på hva aldring er, og hva vi sammen kan gjøre for å skape et trygt og aldersvennlig samfunn.
– Vi må ikke se på eldre som en byrde, sa Wenche Halsen, leder ved Senteret for et aldersvennlig Norge, på en workshop i Aldringsteltet.
Hvordan er det å bli gammel i dag? Vi blir stadig flere eldre, derfor har vi gått sammen med Senteret for et aldersvennlig Norge, Pensjonistforbundet og Nasjonalt senter for aldring og helse for å sette søkelyset på dagens situasjon – og hva vi må gjøre fremover for å få en god og verdig alderdom i Norge.
Midtveis i Arendalsuka arrangerte vi fire organisasjoner sammen en paneldebatt, som du kan se her: Bo trygt hjemme - hvem har ansvaret?
Hva ligger egentlig i det å bo trygt hjemme og hvilke forventninger har innbyggerne til velferdsstaten?
Wenche Halsen, leder ved Senteret for et aldersvennlig Norge, innledet debatten med tall fra Helsepolitisk barometer 2024. Dette viser at nordmenn mener den enkelte må ta større ansvar for sin egen alderdom. Men vet vi hva det innebærer – egentlig? Er det et gap mellom våre forventninger til velferdsstaten, og hva som faktisk vil være mulig i fremtiden? Hvem tar regningen når vi skal bo lenger hjemme?
– 79 prosent sier at de vil ta større ansvar for egen alderdom. Hele åtte av ti sier at de må planlegge mer for alderdommen når det gjelder økonomi, holde oss i form, skaffe riktig bolig og noe å fylle tida med. Dette er i takt med myndighetenes ønsker om at vi skal bli boende lenger hjemme, sa Halsen.
Debatten ble både god og engasjerende, og under kan du høre hvordan statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Ellen Rønning-Arnesen opplevde samtalen.
Tematikken i Aldringsteltet spente blant annet fra psykisk helse hos eldre til pårørenderollen, Bo trygt hjemme-reformen, samtaler ved livets slutt, aldersvennlige boliger og hvordan en mangfoldig frivillighet kan bidra inn i eldreomsorgen.
– Mange er ensomme, og vi estimerer at antall eldre med depresjon nesten vil doble seg fra i dag til 2050, sa Maria Lage Barca, Seniorforsker, Nasjonalt senter for aldring og helse.
Frivillighetens potensial
I Verdighetsenterets arrangement om frivillighetens potensial hadde vi med oss både Frivillighet Norge og Norges Frivilligsentraler, samt stortingspolitiker Tove Elise Madland (Ap) og prosjektleder Christine Haga Sørlie fra Kommunenes Sentralforbund til en prat om hva som skal til for å få et velfungerende lokalsamfunn der frivilligheten er en viktig del av eldreosmsorgen.
Hvordan kan vi best ruste de frivillige, spurte møteleder og avdelingsleder for Frivillighet og kultur ved Verdighetsenteret, Marion Rodgers Løseth.
– Dette er vårt hovedfokus på Verdighetsenteret, nemlig å hjelpe alle som jobber med frivillige slik at de har systemer og kompetanse for veiledning og oppfølging underveis. Får vi til dette med avklarte roller og god kommunikasjon, da trives og motiveres de frivillige også, sa rådgiver ved Verdighetsenteret, Gry Caroline Aarnes.
Helene Sandvig var med oss i en samtale om noe som hun virkelig brenner for, nemlig åpenhet og god dialog når noen vi kjenner blir alvorlig syk.
– Da vår pappa ble syk med demens, var det så mye vi ikke visste og heller ikke spurte om. Derfor er det helt avgjørende at helsepersonell tar seg tid til de gode samtalene med oss pårørende, for å nettopp trygge hverandre eller bli bedre kjent med pasienten, slik at vi sammen kan gjøre sykdomstiden best mulig for den som er syk, sa Helenes Sandvig.
Sammen med fag- og forskningsutvikler ved Verdighetsenteret, Irene Aasmul, fikk alle tilhørerne i Aldringsteltet en sterk historie om hvor galt det kan gå hvis vi ikke får til en god dialog rundt den som er syk med demens.
– Vi har hatt en utrolig fin uke her i Aldringsteltet i Arendal, sammen med våre flotte samarbeidspartnere. Mange viktige temaer knyttet til aldring er løftet frem, sier daglig leder ved Verdighetsenteret, Silje B. Eikemo.
Selv ledet hun en panelsamtale om det å kunne både bo og dø trygt hjemme. Nesten 70 prosent av oss ønsker å dø hjemme viser en undersøkelse, men de færreste gjør det. Hvorfor er det slik, spurte hun.
I panelet hadde hun med seg Astrid Rønsen, som er førstelektor palliativ omsorg ved NTNU, Anita Vatland, leder av Pårørendealliansen, stortingsrepresentant Tove Elise Madland og faglig leder ved Verdighetsenteret, Sebastian von Hofacker. Se hele samtalen i opptak her.
– Vi håper disse arrangementene har skapt nytt engasjement og læring. Ved å samle et mangfold av deltakere, inkludert fagpersoner, pårørende, frivillige, kunstnere og politikere, ønsker vi å øke bevisstheten og forståelsen hos beslutningstakere med sikte på å forme og forbedre politikken som påvirker eldreomsorgen, sier Silje B. Eikemo.
Verdighetsenterets program i opptak
Mandag 12. august kl 16.00: Mangfold, mestring og mening – frivillighetens potensial i eldreomsorgen
Tirsdag 13. august kl 13.00: Kunstens rolle i eldreomsorg
Tirsdag 13. august kl 14.00: Helene Sandvig – om pårørenderollen, demens og mangel på god dialog
Tirsdag 13. august kl 15: Samtaler ved livets slutt – hvordan kan vi øve på dette?
Onsdag 14. august kl 10: Bo trygt hjemme – hvem har ansvaret? (fellesarrangement alle fire organisasjoner)
Onsdag 14. august kl 15.30: Bo trygt hjemme – er det mulig å dø trygt hjemme?
Onsdag 14. august kl 17.15: Minglekveld i Aldringsteltet