To damer smiler mot oss med ungdommer i bakgrunnen

En idé på etterutdanningen ble til generasjonskafé i Stange

Aktivitør Anita Nysveen Romskaug (t.h) hadde lenge ønsket seg en fritidsklubb på tvers av generasjoner. Ideen til «Treffpunkt» kom etter en prosjektoppgave som hun utarbeidet på etterutdanningen Frivillighet i eldreomsorg.

Publisert 22. okt. 2024 Tekst: Hilde Kleppestø Foto: Stange kommune

– Etterutdanningen ga meg verdifull kunnskap og trygghet i rollen min inn mot frivillighet i eldreomsorg. En rolle som kan være litt ensom, selv om jeg har mange frivillige og ansatte rundt meg her på Stange helse- og omsorgssenter, forteller Anita, som på bildet står sammen med Michelle Stefansen i Stange Røde Kors.

Etterutdanningen la også til rette for gode og nyttige refleksjoner rundt rollen som frivilligkoordinator.

– Verdighetsenteret har bidratt til at jeg nå har et nettverk med andre i Norge i samme rolle som meg. I tillegg har jeg fått satt ting mer i system ved hjelp av veiledning og maler som ligger tilgjengelig på Verdighetsenteret sine nettsider, sier hun.

fire unge jenter skal servere beboere på et sykehjem

Fritidsklubb på sykehjemmet

– Under etterutdanningen hadde jeg en prosjektoppgave «En fritidsklubb på tvers av generasjoner».

Denne ideen oppstod etter en samtale med min nå avdøde far en kveld vi gikk rundt i tomme lokaler på et sykehjem. «Hvorfor kan ikke disse lokalene bli brukt av noen på kveldstid? Musikere kan bruke det som øvingslokaler eller en bridge-klubb kan bruke det til spillkvelder. Lokalene står helt tomme, og her er det jo godt og varmt», sa han til meg. 

Anita tok hans spørsmål med seg videre; hvem kunne ta i bruk deres lokaler på Stange helse- og omsorgssenter på kveldstid? Hvordan legge til rette for inkludering, mestring og hindre utenforskap i disse lokalene? Hva med ungdom, trenger de en ny møteplass - som er trygg og litt annerledes?

ungdommer gjør det hyggelig for de eldre

Spa og kino med de eldre

– Underveis i denne prosessen ga Verdighetsenteret meg god veiledning med oppgaven, hvor de blant annet fikk meg til å reflektere rundt alt prosjektoppgaven ville innebære, forteller Anita videre. Hun tenkte at Røde Kors var midt i blinken med sine tilbud.

– Så nå er vi i gang med Treffpunkt for ungdom mellom 13-18 år i regi av aktivitetsleder Michelle Stefansen i Stange Røde Kors, som har funnet sin møteplass hos oss. Vi lar ungdommen i samarbeid med trygge frivillige voksne bruke våre lokaler og fasiliteter. Ungdommen bestemmer selv hva hvert treff skal inneholde, og har startet opp med et treff annenhver onsdag.

Til nå har det vært både spakveld, bakemesterskap og kinokveld med de eldre. Og frem til jul ønsker ungdommen å dekorere handlenett, ha brettspillkveld, bingokveld og juleverksted på Stange omsorgssenter.

unge og eldre spiser sammen

– Ungdommene synes det er vel så viktig å glede andre som å glede seg selv, og med det kan beboere ved Stange helse- og omsorgssenter se frem til mange fine møter på tvers av generasjoner, sier Anita fornøyd. Treffpunkt har blitt veldig populært og har per nå 26 medlemmer.

Kompetanse gir trygghet

Anita tror hennes rolle som aktivitør og frivilligkoordinator vil bli enda viktigere fremover, ettersom vi blir stadig flere eldre med behov for et variert aktivitetstilbud.

– Fremover vil vi koordinatorer få enda større betydning for tilrettelegging av aktiviteter, og det å ta vare på og skape nye møteplasser i samarbeid med frivilligheten. En koordinator er den som har søkelyset på rekruttering og ivaretakelsen av frivilligheten. Dermed må vi kjenne godt til hva som rører seg i kommunen, skape samarbeid på tvers av ulike sektorer, generasjoner, frivillige organisasjoner og næringsliv. Koordinatorene bidrar til bedre folkehelse og et inkluderende lokalsamfunn, mener Anita som anbefaler etterutdanningen Frivillighet i eldreomsorg på det sterkeste.

– Det er utrolig viktig med faglig påfyll og kompetanse i denne rollen. Det gir inspirasjon og skaper trygghet. Derfor er det viktig for meg å kunne få delta på fagforum eller dagskurs som Verdighetsenteret tilbyr, nå etter at jeg har tatt etterutdanningen. Dette gjør at jeg kan holde meg oppdatert på viktige tema rundt godt samarbeid med frivillige.

– Konferansen «Frivillighet og aktivitet i eldreomsorg» er også en veldig nyttig konferanse der jeg alltid får nye ideer jeg kan ta med videre inn i min jobb. Både etterutdanningen og konferansen synliggjør hvor viktig den jobben vi gjør rundt koordnering av frivillighet i eldreomsorgen, sier Anita Nysveen Romskaug.

Les mer om våre tilbud her