Illustrasjon som viser en kvinne som kommer ut av skjermen på en bærbar pc. I bakgrunnen står en kvinne og peker på en poster
Frivillighet og kultur

Prosjektutviklingskurs: Frivillighet i Eldreomsorg - skap Aktivitet og bærekraftige systemer, fagplan

Deltakere på dette kurset får veiledning i utvikling av et frivillighetsprosjekt. Prosjektene kan ta sikte på å skape aktivitet med eldre som målgruppe i samarbeid med frivillige. Prosjektmålet kan også være å skape et system for samhandlingen mellom frivillig sektor og kommunen innen eldreomsorg.

Publisert 01. jan. 2023 Foto: Illustrasjon: Maria Veske/Verdighetsenteret

Bakgrunn og formål

Frivillige kan muliggjøre et mer mangfoldig og kreativt aktivitetstilbud, en naturopplevelse, et sosialt fellesskap og avgjørende avlastning av pårørende.Samspillet mellom frivillig og kommunal sektor kan være en nøkkel til helhetlig omsorg som ivaretar hele mennesket.

I dette kurset får deltakere anledning til å få personlig veiledning til utvikling og utforming av frivillighetsprosjekt på egen arbeidsplass. Verdighetsenteret har lang erfaring med å veilede prosjekt som har som mål å tilrettelegge for et godt samspill med frivillige i eldreomsorg. Prosjektene kan favne bredt fra små og store konkrete aktiviteter for eldre til kartlegging av behov og potensielle samarbeidspartnere samt utforming av strategi for frivillighet i helse- og omsorgssektoren.

Det tilrettelegges på kurset for at deltakerne kan få dele sine prosjektideer i mindre grupper, noe som både kan føre til at de får nye ideer til fremtidige prosjekter, samt gode råd og støtte fra de andre deltakerne på utformingen av eget prosjekt. Vi har fokus på idéutvikling, utforming av prosjektbeskrivelsen og forankring av prosjektet. Verdighetsenteret vil følge deltakere tett i utformingen av prosjektbeskrivelse, og man vil motta skriftlige tilbakemeldinger fra veileder.

Målgruppe

Ansatte i offentlig og frivillig sektor med ansvar for frivillighet inn mot målgruppen eldre.

Kurset kan også passe for frivillige som har et prosjektansvar.

Deltakeren bør ha grunnleggende kunnskap om frivillighet i eldreomsorg.

Dette inneholder kurset:

  • Et digitalt dagskurs om prosjektutvikling hvor deltakerne jobber med idéutvikling og lærer å bruke prosjektbeskrivelsen som verktøy. Deltakerne får utveksle prosjektideer med hverandre, og vi starter arbeidet med prosjektbeskrivelsen.
  • Deltakerne utvikler en prosjektbeskrivelse og får skriftlig veiledning fra Verdighetsenteret. Det blir muligheter for ytterligere veiledning på TEAMS dersom det er ønskelig.
  • Et totimers obligatorisk oppfølgingsmøte hvor deltakerne utveksler erfaringer og status for prosjektet.
  • Deltakerne skriver en kort status- eller sluttrapport for prosjektet og får tilbakemelding på denne fra veileder.
  • Valgfritt oppfølgingsmøte ca. 2 måneder etter kurset hvor deltakerne kan oppdatere hverandre på hvordan prosjektet går.

Læringsmål

  • Deltakerne skal kunne utforme en prosjektbeskrivelse, og starte opp prosjekt på egen arbeidsplass.
  • Deltakerne skal kunne argumentere for behovet for prosjektet gjennom å forankre det i faglitteratur, nasjonale og lokale føringer og strategier.
  • Deltakerne skal kunne formulere hovedmål og delmål for prosjektet, samt redegjøre for ansvarsdeling, fremdrift og organisering av disse.
  • Deltakere skal kunne sette opp budsjett til prosjekt.

Kreditering

Fagforbundet som tellende program for klinisk fagstige/fagstige for hjelpepleiere, omsorgsarbeidere, helsefagarbeidere, sykepleiere, vernepleiere, sosionomer, ergoterapeuter, fysioterapeuter, aktivitører, samt øvrige helsefaglige personellgrupper med 8 timer.

Delta
som tellende program for klinisk fagstige/fagstige for aktivitører, helsefagarbeidere, hjelpepleiere og omsorgsarbeidere med 8 timer.

NSF
som meritterende for godkjenning til klinisk spesialist i sykepleie/spesialsykepleier med 7 timer