helseansatte trener på prosedyrer

Helseleder ser stort behov for kompetanseheving i eldreomsorgen

– Våre pasienter er blitt eldre, dårligere og har mer komplekse utfordringer enn før. Betydningen av akuttmedisinsk kompetanse blir viktigere for hver dag som går. Skal vi rigge oss for fremtidens eldreomsorg, da er kompetanseheving nøkkelen.

Publisert 20. mar. 2023 Tekst: Hilde Kleppestø Foto: Fotograf Lillian Nordbø

Catrine Tengesdal er virksomhetsleder ved Vågedalen sykehjem i Stavanger. En engasjert dame som brenner for økt kompetanse på alle fagfelt innen eldreomsorgen.

Vi treffer henne i en vakker gammel villa, som tidligere var hjemmet til beboere i det nedlagte Frues Gamlehjem på Hinna.

Nå er huset fylt opp av en gruppe helsefagarbeidere og sykepleiere fra flere ulike sykehjem i Stavanger kommune. De er deltakere på andre del av Verdighetsenterets etterutdanning Akuttmedisinsk eldreomsorg: Tre dager tettpakket med undervisning og trening på ulike praktiske prosedyrer.

smilende dame foran undervisning

– Jeg tror det er veldig motiverende for alle å få muligheten til faglig påfyll innimellom, Kunnskap gir trygghet, inspirasjon, økt arbeidsglede og bedre kommunikasjon oss imellom, mener Catrine Tengesdal.

– Vi er særlig fornøyde med etterutdanningene til Verdighetsenteret. De gir ikke studiepoeng, men er desto mer lett tilgjengelige, rimelige og gir faglig påfyll vi kan ta i bruk rett inn i vår arbeidshverdag. Gulroten er at de er overkommelige uten at vi må stresse med langtidsstudier, karakterer eller eksamen.

Heldigitale etterutdanninger

– Samtidig har Verdighetsenteret mange heldigitale utdanninger som kan tas i vår egen kommune. Veldig praktisk og ressurssparende, sier hun.

to sykepleiere setter kateter

Stemningen i villaen er god – og det er full aktivitet i alle rom. Flere av deltakerne på etterutdanningen bekrefter at det er inspirerende å være på kurs – og etter en god økt med trening på perifert vene kateter (PVK), hører vi flere som utbryter «dette var gøy!»
– Vi synes det er fint å komme vekk fra jobben for litt faglig påfyll. Her får vi tid til å reflektere og trene sammen på ulike prosedyrer: Vi har det veldig kjekt, sier Mia.

Mye praktisk trening

En annen gruppe har satt seg i sofaen – for å øve på kommunikasjon. Her skal en deltaker forklare for en annen, hvordan en figur er bygget. Da må forklaringen være korrekt, og mottaker av budskapet må spørre og fortelle samtidig som de bygger.

– Dette er en øvelse for å trene på trygg og effektiv kommunikasjon. Det er særlig viktig i akutte situasjoner for å ivareta pasientsikkerheten, forebygge misforståelser og uønskede hendelser, forteller intensivsykepleier og rådgiver ved Verdighetsenteret, Gro-Kathrin Eide.

– For mine ansatte er det ikke studiepoeng som er det viktigste, men det at de faktisk blir tryggere og mer motiverte gjennom økt kompetanse i jobben sin.

– Vi som ledere må huske at mange av våre helseansatte er sulteforet på kompetansepåfyll. Da er det flott at Verdighetsenteret har gjort sine tilbud så spot on for oss som jobber i eldreomsorgen. I tillegg blir vi oppdatert på nasjonale føringer, forskning og prosedyrer, sier Catrine med et stort smil.

Hun tror dette vil ha betydning også for rekrutteringen av helsepersonell.
– De springer mye hele tiden, så en timeout med jevne mellomrom er både godt og motiverende. Sammen med kollegaer får en tid til gode diskusjoner, mye trening på nye simuleringsprosedyrer og erfaringsdelinger på tvers av virksomheter, sier hun.

Oppgavedelingen øker

Sykehjemslederen mener vi må rigge oss enda bedre for fremtiden, der flere gamle både vil og må bo hjemme til de dør. Samtidig er helsefagarbeiderne en arbeidsgruppe som trenger økt kunnskap for å bli rustet og klar for enda flere oppgaver.

– Helsefagarbeiderne må ta stadig mer ansvar. Samtidig er det viktig å lære og kommunisere godt sammen med sykepleierne, siden de jobber tett hele veien.

– Om ikke mange år blir vi nok en hjemmetjenestekommune, der kun de aller sykeste med det mest komplekse sykdomsbildet havner på institusjon. Dermed kan sykehjemmene bli som et slags «B-sykehus» med behov for økt geriatrisk kompetanse i alle ledd, tror Catrine.

to helsearbeidere øver med simulering

Catrine Tengesdal startet faktisk med å ta Verdighetsenteret sin etterutdanning Frivillighet i eldreomsorg. Hvorfor gjorde du det?

– Vi har jo skjønt at eldreomsorgen trenger flere frivillige inn – ikke for å gjøre helseoppgaver, men for å kunne tilby våre beboere et helhetlig og godt sosialt tilbud. Vi hadde hørt at Verdighetsenteret har spisskompetanse på å sette samarbeid med frivilligheten i system, derfor gikk vi sammen med andre sykehjem for å høre om flere ville lære mer om dette.

– Vi ser at det er mye å hente i samarbeid på tvers, så vi var to som tok etterutdanningen sammen. Jeg med det strategiske blikket og hun andre med det operative perspektivet. Den utdanningen var utrolig praksisnær – vi jobbet med prosjekter direkte knyttet til vår egen virksomhet, forteller Catrine, som mener nettopp dette er det geniale med Verdighetsenteret.

– Vi får utrolig mye erfaringsdeling, konkrete hjelp og god oppfølging inn til egne prosjekt. Og vi lærer hvordan vi kan få satt ting i system.

En utdanningsmodell som funker

Ikke nok med det, den engasjerte sykehjemslederen har også tatt etterutdanningen Praktisk implementering. Fordi det ble en naturlig fortsettelse, da virksomheten skulle i gang med flere omstruktureringer.

– Verdighetsenteret sin modell funker veldig bra. Dette bør flere helseledere få med seg. Utdanningene er rimelige, lett tilgjengelige og gir så enormt mye tilbake, sier Catrine som også skal melde ansatte på etterutdanningen Palliativ eldreomsorg i mai.

– Eldreomsorgen skal ikke være en bransje der hvem som helst kan ta vakter. Catrine Tengesdal

– Jeg anbefaler at flere fra hver virksomhet tar disse kursene sammen. En får med seg mye mer, og ikke minst den verdifulle erfaringsdelingen med andre virksomheter i kommunen.

Slik som Stavanger gjorde, ved å få Verdighetsenteret til å holde etterutdanningen Akuttmedisinsk eldreomsorg for deltakere fra ulike virksomheter i kommunen.

– Som sagt, skal vi rigge oss for fremtiden, må vi begynne nå. Vi får stadig flere helsefagarbeidere inn, og da må kunnskapen løftes. Eldreomsorgen skal ikke være en bransje der hvem som helst kan ta vakter. Vi trenger faglig oppdatert kompetanse – og derfor er kompetanseheving som dette så viktig.
Andre bransjer får jo dette til – så hvorfor skal ikke vi i helsesektoren klare det? Kompetanseheving må inn i alle sine årsplaner og inn i en helhetlig strategi, sier Catrine Tengesdal.

Hun har mye på hjertet denne onsdagsformiddagen, og ser helt klart hvor mye det betyr for hennes medarbeidere å bli verdsatt og løftet med ny faglig kunnskap.

– Studiepoeng er ikke alltid det viktigste, men at mine ansatte blir mer motiverte gjennom økt kompetanse. Dere burde kjøre på med enda flere etterutdanninger, både her i Rogaland og andre kommuner. Behovet er enormt, sier den travle virksomhetslederen før hun haster videre til neste møte.

Hun passer på å få med seg noen glimt fra den akuttmedisinske undervisningen – som omhandlet hygieniske prinsipper idét hun gikk forbi og videre ut i den vakre hagen.

Vi kommer til deg

Verdighetsenteret tilbyr etterutdanninger, kurs og fagdager i din kommune.

Les mer om dette her