en dame foreleser om palliasjon i et klasserom

Kunnskap om eldreomsorg ut til kommunene

– At kommuner kan hente kunnskap til sin arbeidsplass er utrolig flott, og Verdighetsenteret gjør dette mulig. Vi kunne aldri hatt 15 av 30 ansatte på etterutdanning, hvis ikke undervisningen hadde kommet til oss i Eidfjord.

Publisert 26. nov. 2024 Tekst: Hilde Kleppestø Foto: Hilde Kleppestø
tre damer i Eidfjord sentrum

På bildet står tre glade damer med sin arbeidsplass, Eidfjord Bygdaheim bak seg oppe på høyden.

Verdighetsenteret reiser flere ganger årlig ut til kommuner i hele Norge, med både etterutdanninger, kurs og fagdager. Det har stor verdi at mange fra samme arbeidsplass og kommune får samme kompetanse.

Tre ansatte fra Verdighetsenteret var nylig i Eidfjord kommune i Hardanger utenfor Bergen, der 15 ansatte fra Eidjord bygdaheim deltok. I tillegg inviterte Eidfjord med deltakere fra nabokommuner, og dermed kom det fire helseansatte fra Ulvik kommune med for å delta på etterutdanningen Palliativ eldreomsorg.

Mange fordeler av kompetansepåfyll

Avdelingsleder ved Eidfjord Bygdaheim, Randi Lægreid mener denne måten å få kompetanseheving på er ideell.

– Vi kunne ikke sendt halve staben vår på etterutdanning, om ikke Verdighetsenteret kom til vår kommune. Dette betyr også mye for arbeidsmiljøet vårt. Vi får samme faglige påfyll og en felles forståelse av det vi lærer, forteller Randi.

undervisning i klasserom

Hun deltok også på den seks dager lange utdanningen, som inkluderer mye øving på praktiske prosedyrer med smertepumpe, munnstell og simulering av pasientsituasjoner. Tre dager med digital undervisning ble unnagjort noen uker tidligere.

Kompetansekultur i Eidfjord

I tillegg deltok kommunalsjef Karin Flatabø Thrane på etterutdanningen, som hun mener gir viktig oppdatert kunnskap for alle som jobber i eldreomsorgen.

– Kompetanseheving er godt forankret her i Eidfjord, og vi er en god gjeng sammen, både sykepleiere, helsefagarbeidere og lærlinger. Dette har stor verdi for oss. I tillegg til at vi lærer det faglige, lærer vi også hverandre bedre å kjenne. Alle har noe å tilføre, og det å få diskutere fag, reflektere over etiske utfordringer og øve på prosedyrer sammen betyr mye for motivasjonen, sier hun.

undervisning i klasserom for helseansatte

Kommunalsjefen tror ikke mange er klar over muligheten for etterutdanning på sitt hjemsted. Økonomisk finansiering har de ordnet gjennom kommunen og andre kompetanse fond.

– Om en planlegger godt, budsjetter for faglig påfyll og leter litt, finnes det alltid midler en kan søke om. Vi klarte til og med å få dekket inn vikar kostnadene. Det at Verdighetsenteret kommer ut til oss på denne måten, gjør det mulig for oss å få det til, både praktisk og økonomisk.

Ingvill Herstad jobber som sykepleier på bygdaheimen i Eidfjord, og er en av ildsjelene som har stått på for å få mer kompetanse til sin arbeidsplass.

– Vi skal jobbe kunnskapsbasert, og derfor deltok jeg og to kollegaer på Verdighetsenterets etterutdanning for en tid tilbake. Vi fikk en faglig boost, og hadde ønske om at flere kollegaer skulle få samme oppdaterte fagkunnskap. Derfor er det en stor fordel å gjøre slik som vi har gjort det nå, ved at flere fra samme arbeidsplass lærer sammen. Det gir oss ikke bare samme kunnskap, men også muligheten til å utveksle erfaringer og oppnå en felles forståelse for arbeidet vårt.

– I tillegg er det alltid nyttig og inspirerende å lære noe nytt. Vi har ikke kapasitet til å holde oss oppdatert på alt hele tiden. Og den sosiale dimensjonen utenfor arbeidshverdagen betyr også mye, sier Ingvill.

Rom for refleksjon

De tre har planer om å få i gang et Palliativt Team (en tverrfaglig gruppe med bred kompetanse innen lindrende behandling). De mener etterutdanningen Palliativ eldreomsorg har gitt dem tryggheten og kunnskapen de trenger.

– Nå er vi 15 stykker som kan jobbe med dette sammen, da er det enklere å få det til, tror Randi som også takker for gode råd, demonstrasjoner og erfaringsdelinger fra Verdighetsenteret.

to forelesere viser øvelser i eldreomsorgen

Eidfjord Bygdaheim har flere gode tiltak som hjelper dem å skape rom for refleksjon og mange etiske diskusjoner.

– Hver onsdag har vi «refleksjonslunsj» der vi kan ta opp aktuelle saker eller situasjoner en står i. Her kan vi også ta opp ulike tema, etiske prinsipper eller diskutere verdiene våre, forteller Ingvill. Risikovurdering er et av temaene som står for tur.

Slike samtaler er høyt verdsatt i en travel arbeidsdag. I tillegg har de opprettet «kollegastøtte», som skal være et lavterskeltilbud dersom noe skjer på arbeidsplassen som påvirker den enkelte. For å få frem reaksjoner og lufte hva som har skjedd og prate om eventuelle tiltak som trengs.

Kompetanse gir godt omdømme

Kommunalsjefen får også skryt for andre gode tiltak hun har iverksatt de siste årene. Ett av dem handler om en bærekraftig arbeidstidsordning, der Karin har vært en iherdig pådriver.

– Vi bruker mye mindre penger på vikarbruk nå enn tidligere, og dette er mulig fordi vi har jobbet for å få til en heltidskultur, sier Karin.

De har akkurat begynt med denne ordningen, og må stadig tilpasse og evaluere.

– Vi må våge å tenke nytt, utbryter de tre. Om både arbeidstidsordninger og kompetansepåfyll. De tror dette er viktig både for å beholde og rekruttere nye helsepersonell.

– Å ha en kultur for kompetanseheving tror jeg betyr mye for et godt omdømme. Det gir økt arbeidsglede, motivasjon og trygghet å få mer kunnskap, og ikke minst at flere i samme arbeidsmiljø har muligheten for dette. Vi har alltid veldig god søkning til våre stillinger, dette bekrefter jo at vi har gjort noe riktig, sier Karin Thrane Flatabø.

Vi tar kompetanse til din kommune

Verdighetsenteret reiser hvert år til ulike deler av landet for å undervise, holde fagdager og folkemøter. Vi tilbyr etterutdanninger, kurs og fagdager i din kommune.

Les mer og ta kontakt for spørsmål