Ny reform med fokus på fellesskap, mestring og gode helsetjenester
Fredag 17. juni ble ny eldrereform - Fellesskap og meistring - Bu trygt heime lagt frem. Verdighetsenteret ønsker ny reform velkommen.
De overordnede målene med reformen er å bidra til at eldre kan bo lengre hjemme, og at det skal være gode helsetjenester og tilpassede boformer tilgjengelig for dem som har behov for det.
Vi vil særlig trekke frem to satsningsområder:
- Levende og aldersvennlige lokalsamfunn som støtter opp om aktivitet, deltakelse og møte mellom generasjoner.
- At de som jobber nærmest de eldre har riktig kompetanse og får mer ansvar og tillit.
Det skal jobbes for å skape levende lokalsamfunn som er universelt utformet slik at alle kan ta tilbudene i bruk. Frivillig sektor trekkes frem som en viktig bidragsyter. Vi ser gjennom vårt arbeid at det er behov for et godt samarbeid med frivilligheten. Frivillige vil blant annet kunne bidra til at de som har vansker med å selv oppsøke aktivitet og fellesskap kan delta i det levende lokalsamfunn har å tilby.
Vi er glade for å se at gode rammevilkår for frivillig sektor er et satsningsområde. Et godt samarbeid med kommunen er trukket frem som en av faktorene for å sikre gode rammevilkår.
Regjeringen understreker at det er viktig å få til samskaping mellom kommuner, innbyggere, sivilsamfunn og næringsliv. Hvordan dette skal gjøres skal utredes og vi bidrar gjerne med kompetanse og ressurser i arbeidet.
Verdighetsenteret jobber tett på frivillighetskoordinatorer og andre med ansvar for samspillet med frivillige i helse og omsorgssektoren. Vi ser et tydelig behov for kunnskap og kjennskap til frivillighet i kommunene.
Verdighetsenteret bidrar til godt samarbeid med frivillig sektor og nærmiljø gjennom:
- Etterutdanningen Frivillighet i eldreomsorg, kurs og fagdager som skal styrke frivillighet i eldreomsorgen
- Veiledning til kommuner med utgangspunkt i modell for godt samarbeid med frivillige i helse- og omsorgssektoren.
- Samhandling med frivillige – etikk og juss, et hefte utviklet av Verdighetsenteret, Senter for medisins etikk og KS
- Håndbok for å systematisere og styrke samarbeid med frivillige på institusjoner og aktivitetstilbud, utviklet i samarbeid med USHT Trøndelag sør
- Håndbok for å styrke frivillighet i samarbeid med hjemmetjenesten er under utvikling, i samarbeid med USHT Trøndelag sør
Vi er også glade for å se at regjeringen vil hjelpe kommuner med å sikre nok personell med rett kompetanse. Verdighetsenteret opplever at etterspørselen og behovet for livslang læring er stor. Gjennom vårt tilbud om lavterskel etterutdanninger får helsepersonell fra hele landet økt og oppdatert kompetanse og kunnskap.
Vi bidrar med kompetanseheving til helsepersonell gjennom:
- Etterutdanningen Akuttmedisinsk eldreomsorg for fagutdannet helsepersonell
- Etterutdanningen Palliativ eldreomsorg for fagutdannet helsepersonell
- Kommunikasjonskurs for leger
- Fagdager, både digitalt og fysisk, for alle som arbeider i eldreomsorgen
Vi synes også at det er flott at regjeringen i denne reformen vil satse på forskning og kunnskapsbasert praksis gjennom flere tiltak. At implementering av ny kunnskap i helsetjenesten er utfordrende, er vi på Verdighetsenteret kjent med. På bakgrunn av dette startet vi i 2022 opp en ny etterutdanning for ansatte i kommunen som arbeider med implementering. Målet med etterutdanningen er å gi deltakerne praktiske verktøy og strategier, i tillegg til kunnskap om implementeringsprosessen. Vi er derfor spesielt glade for å se at regjeringen vil legge til rette for å øke utvikling og implementering av forskningsresultat i helse- og omsorgstjenesten, som et av flere tiltak i denne reformen.
Verdighetsenteret ønsker ny reform velkommen, og ser frem til å bli med på det viktige arbeidet.
-
Marion Rodgers Løseth
Leder avd. Frivillighet og kultur Mobil: +47 92 82 15 38 E-post: mrl@verdighetsenteret.no- Frivillighet og kultur
-
Aina Kolle
Leder, avd. Helse og omsorg Mobil: +47 91 39 08 81 E-post: ak@verdighetsenteret.no- Helse og omsorg